Welke opleiding volg je om landmeter te worden?

Je wilt landmeter worden?
Een goed idee, je werkt als landmeter heerlijk in de buitenlucht en staat aan de start van de prachtigste projecten in de infratechniek.

Maar welke opleidingen kun je volgen om landmeter te worden?
Je kunt daarvoor een mbo-opleiding of een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld MBO Landmeter, MBO Geo-informant, MBO Infratechniek of HBO Landmeetkunde, HBO Geodesie of Civiele Techniek. Naast dat je jouw opleiding als ‘reguliere’ mbo-opleiding (ook wel een BOL-opleiding) kunt volgen, kun je ook leren en werken tegelijk. Je volgt dan de opleiding MBO landmeter terwijl je al ergens aan het werk bent.

landmeter opleiding

Landmeter worden in het kort

Een landmeter doet metingen op terreinen waar grondwerkzaamheden worden verricht, bijvoorbeeld als er een nieuwbouwwijk, snelweg of spoorlijn aangelegd wordt. Ook verricht een landmeter metingen voor landkaarten of om te bepalen waar een eigendomsgrens ligt. Met speciale software kan een landmeter zelf voorstellingen maken van objecten, ruimtes en oppervlakten.

 

Een landmeter houdt zich bezig met het nauwkeurig in kaart brengen van gebieden. Dit gebeurt doorgaans in 3D. Wanneer bijvoorbeeld ergens een rotonde, tunnel, brug, weg of sloot wordt aangelegd, brengt de landmeter eerst nauwkeurig de huidige situatie in kaart. De gegevens die je hiermee verkrijgt, vormen de input voor de nieuwe situatie en het ontwerp hiervan. Zo kun je precies berekenen hoeveel grond er aangevoerd of afgegraven moet worden, voordat de aanleg plaatsvindt.

 

Wanneer het ontwerp klaar is en overgegaan wordt tot de uitvoering, heeft de landmeter een controlerende functie. Hij/zij controleert met de metingen of de werkzaamheden volgens het ontwerp plaatsvinden.

De opleiding tot landmeter

De (praktijk)opleidingen die beschikbaar zijn om je te laten opleiden tot Landmeter zijn vrij divers. Zo zijn er opleidingen waarbij je gedurende 4 jaar wordt opgeleid tot (assistent) landmeter en opleidingen waarin je gedurende een half jaar wordt klaargestoomd om aan de slag te gaan als (assistent) landmeter. De langere scholingstrajecten zijn veelal gericht op MBO-4 niveau en de kortere veelal op MBO-3 niveau. Vanuit niveau 3 is uiteraard doorstroming naar niveau 4 mogelijk. Tevens kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen en dus een kortere opleidingsduur.

Beroepseisen: wat moet je kunnen?

Je kunt goed plannen en organiseren en weet altijd de juiste voorbereidingen te treffen voor alles. Je kunt uiterst secuur aan het werk gaan en beschikt over een goed ruimtelijk inzicht. Daarnaast heb je een goed gevoel voor verantwoordelijkheid en heb je geen problemen met het verrichten van werkzaamheden in de buitenlucht.

Toelatingseisen: welk opleidingsniveau heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

    Stuur een bericht

    Optioneel

    Liever direct contact?

    Wij staan voor je klaar!