Blog
Geplaatst op 05 jul 2022

7 manieren om het werkplezier onder medewerkers te vergroten

Plezier op het werk is aanstekelijk. Als de sfeer onder collega’s goed is, zijn ze eerder bereid een stapje extra te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat het personeelsverloop minder hoog is als de arbeidsvoorwaarden goed zijn. Maar hoe kun je als werkgever zorgen voor meer werkplezier?

1. Meer verantwoordelijkheid geeft meer werkplezier

Als werkgever ben je snel geneigd de werkzaamheden zoveel mogelijk bij jezelf te houden. Als je het werk meer uit handen geeft aan de medewerkers en ze meer betrekt bij de uitvoering ervan, voelen zij zich verantwoordelijker. Als je werknemers aansprekende en uitdagende doelstellingen geeft, al dan niet gekoppeld aan de bedrijfsdoelen, krijgen ze meer zeggenschap over het invullen van de eigen functie. Hoe meer verantwoordelijkheid en inspraak je medewerkers geeft, hoe meer ze zich betrokken voelen en hoe meer ze gemotiveerd zijn om resultaten te behalen.

2.Ontspanning creëert meer plezier op de werkvloer

De boog kan niet altijd gespannen staan. Medewerkers moeten voldoende mogelijkheid krijgen voor afleiding van de werkzaamheden, zonder dat dit ten koste gaat van de concentratie van naaste collega’s. Naast de vaste pauzemomenten zou je ze iets van een sportieve of actieve bezigheid kunnen aanbieden. Bedenk samen iets dat past bij de werknemer. Misschien is er plek voor een pingpong tafel, een dartbord of tafelvoetbal. Een spelletje, muziek of tv kunnen ook voldoende zijn.

3. Stel samen concrete doelen vast

Naast de bedrijfsdoelen is het belangrijk om samen met iedere medewerker individuele doelen te bepalen. Als je werknemer een concreet doel heeft, kan hij daar naartoe werken. Aan deze doelen kun je ook een beloning koppelen. Naast het feit dat hij hierdoor meer uitdaging krijgt, werkt dit voor het zowel de medewerker als de werkgever motiverend. Hiermee spreek je ook je waardering uit voor de medewerker.

4. Zorg voor een goed personeelsbeleid

Een goed beleid voor je personeel zorgt voor rust en duidelijkheid binnen het bedrijf. Een goede basis voor een bedrijf met gedreven werknemers. Iedere werknemer moet kunnen rekenen op een veilige en gezonde werkomgeving. Als je de medewerkers een fijn werkomgeving biedt, kunnen zij zich richten op het werk waarvoor ze aangenomen zijn. Je zorgt ervoor dat werknemers beter tot hun recht komen en kunnen bijdragen aan de kerndoelen van je onderneming.

5. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid

Toon (oprechte) interesse in je medewerkers. Persoonlijke aandacht zorgt voor meer betrokkenheid. Vraag af en toe naar wat ze zoal bezighoudt in hun vrije tijd en waar hun persoonlijke interesses liggen. Daarmee kweek je goodwill, waardoor je medewerkers eerder bereid zijn een stapje harder te lopen.

6. Spreek je waardering uit

Erkenning van je werk is altijd prettig en werkt motiverend. Als je dit als werkgever regelmatig uitspreekt, zal de werknemer zich meer gewaardeerd voelen. Vier successen, zorg dat ze zich thuis voelen in het team en dat ze het gevoel hebben dat ze een toekomst hebben bij het bedrijf. Waardering door de leidinggevende stimuleert en leidt tot betere prestaties. Werknemers presteren daardoor beter, ze verzetten meer werk, voelen zich meer betrokken bij het bedrijf en blijven langer.

7. Bied ruimte voor ontwikkeling

Een studie, training of workshop bieden medewerkers de kans zichzelf te ontwikkelen. Dit is niet alleen goed voor de medewerker, maar natuurlijk ook voor het bedrijf. Geef hen de kans om nieuwe vaardigheden te leren, die passen bij hun persoonlijke groeiplan en geef positieve feedback op hun gedrag en ontwikkeling. Spreek samen over ambities en ga op zoek naar passende ontwikkelingsmogelijkheden.

Zoekopdracht plaatsen

Wil je de vacature snel invullen? Gaat het om een lastig in te vullen vacature? Is het niet gelukt zelf een geschikte kandidaat te vinden?

Plaats een zoekopdracht en het team van Infratechniek gaat voor je aan de slag!

Gerelateerd

Wil je meer weten over wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen?