Welke opleiding volg je om technisch tekenaar te worden?

Je wilt technisch tekenaar worden?
Een goed idee, als technisch tekenaar kun je je creativiteit kwijt en werk je samen in een team met andere specialisten in de infratechniek.

Maar welke opleidingen kun je volgen om technisch tekenaar te worden?
Als je Technisch tekenaar wilt worden zijn je vaardigheden belangrijker dan een diploma. De primaire eis voor de technisch tekenaar is dat hij of zij het programma kent, waarmee gewerkt wordt. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste. Terwijl je een training of opleiding volgt, kun je ook leren en werken tegelijk. Je volgt dan de opleiding of training tot technisch tekenaar terwijl je al ergens aan het werk bent.

technisch tekenaar opleiding

Technisch tekenaar worden in het kort

Tot pakweg de jaren negentig werkten technisch tekenaars nog vooral met papier. Tegenwoordig werkt de hele sector met computerprogramma’s (natuurlijk worden er nog wel veel schetsen op papier gemaakt). Populaire programma’s zijn AutoCAD (zie AutoCAD-tekenaar), Medusa en MicroStation. Hiernaast bestaan er nog tal van programma’s die allemaal meer of minder geschikt zijn voor specifieke projecten. De technisch tekenaar kent het specifieke programma (of meerdere programma’s) waar hij of zij mee werkt van binnen en van buiten. Een technisch tekenaar wordt dan ook vooral aangenomen vanwege de ervaring met het programma.

De opleiding tot technisch tekenaar

De opleiding om technisch tekenaar te worden is dus meer vaardigheidsgericht. Denk hierbij vooral aan een cursus of training AutoCad.

Het is verder ook belangrijk dat je verstand hebt van constructies, dus vaak is een technische opleiding wel noodzakelijk.

Beroepseisen: wat moet je kunnen?

Om je werk goed te kunnen doen moet je het vooral leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Toelatingseisen: welk opleidingsniveau heb je nodig?

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Technisch tekenaar nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren.

 

Het is voor een startend Technisch tekenaar die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technisch tekenaar is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is.

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

    Stuur een bericht

    Optioneel

    Liever direct contact?

    Wij staan voor je klaar!