Projectleider

Ben je op zoek naar een (andere) baan als projectleider? Of overweeg je projectleider te worden? Infratechniek.nl heeft een groot aanbod projectleider vacatures. Lees alles over de functie projectleider en solliciteer direct op een van de openstaande vacatures.

Wat is een projectleider?

De functieomschrijving

Een projectleider is eindverantwoordelijk voor de realisatie en begeleiding van projecten. In deze rol zorg je voor een goede voorbereiding, uitvoering en aflevering van projecten. Als projectleider Infra zorg je ervoor dat projecten binnen de vastgestelde randvoorwaarden en de verwachtingen van de klant worden gerealiseerd. De voornaamste verantwoordelijkheden zijn de projectplanning, organiseren van de uitvoering, het aansturen van het team en het bewaken van de voortgang en projectrisico’s. Daarnaast is de projectleider verantwoordelijk voor de informatievoorziening rondom projecten en het creëren van draagvlak bij alle interne- en externe partijen. Een projectleider rapporteert aan de uitvoerder.

De eigenschappen van een projectleider

Om je werkzaamheden als projectleider goed te kunnen doen zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

  • communicatieve vaardigheden
  • tijdsbewaking
  • probleemoplossend vermogen
  • leiderschap

Een projectleider moet goed communiceren

Een van de belangrijkste vaardigheden voor projectleiders is goede communicatie. Goede communicatie en effectief leiderschap gaan doorgaans hand in hand.

Een projectleider moet de tijd bewaken

Het vermogen om tijd te plannen en taken te prioriteren is een essentieel kenmerk van efficiënte projectleiders.

Een projectleider moet problemen kunnen oplossen

Als projectleider moet je proactief zijn in het bedenken van mogelijke problemen.

Een projectleider moet leiding kunnen geven

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar sterke leiderschapsvaardigheden zijn cruciaal voor projectleiders. Deze eigenschap combineert sterke communicatieve vaardigheden met een kalm temperament en een positieve, kundige benadering van probleemoplossing.

Wat is er leuk aan de functie projectleider?

Waarom zou je projectleider worden? Vragen we aan projectleiders wat zij het leukste vinden aan hun werk, krijgen we vaak het volgende antwoord:

Het is gaaf om mensen te kunnen motiveren om een project binnen de tijd klaar te krijgen.

Welke uitdagingen heb je als projectleider?

Een project kan erg uitdagend zijn. Een projectleider moet altijd proberen problemen vóór te blijven. Een goede projectleider weet wat er nodig is om de dingen die gedaan moeten worden gedaan te krijgen, op de juiste manier en binnen de tijd.

Wat verdient een projectleider?

De rol en verantwoordelijkheden van een projectleider zijn heel divers en daarom varieert het salaris van een projectleider sterk. Het gemiddelde salaris in Nederland bedraagt tussen € 3.600 en € 4.865.

Wil jij ook werken als projectleider?

Infratechniek.nl is een van de grootste platforms in de infratechniek.